In een ver verleden werd de stier beschouwd als het grootste en gevaarlijkste landdier. In veel beschavingen staat hij de dag van vandaag symbool voor mannelijke kracht en vruchtbaarheid. Het is die mannelijkheid die vooral de jonge mannen tijdens de stierengevechten willen bewijzen. Aan de hand van een vast protocol tonen zij hun macht over het dier. Door middel van loting worden de stieren aan de torero’s toegewezen. Een torero is de persoon die de stier uitdaagt. Daarna komen de banderillero die de stier verwonden. De matador komt pas in de laatste fase in de ring en zal het dier uiteindelijk doden. Het gevecht mag maximum 20 minuten duren.
Of je nu een voor- of tegenstander bent, stierengevechten zijn in sommige delen van Spanje nog steeds populair en maken deel uit van de Spaanse cultuur en traditie. De Plaza de Toros in Alicante behoort tot één van de oudste stierenarena’s en is nog steeds in gebruik. In Spanje zijn de Plazas de Toros onderverdeeld in drie categorieën waarbij de toegekende categorie bepalend is voor de entreeprijs, het minimumgewicht van de stieren en de kwaliteit van de toreros die de arena betreden. De Plaza de Toros de Alicante valt onder de tweede categorie wat betekent dat het gewicht van de stieren hoger moet zijn dan 410 kg.
El Museo Taurino bevindt zich in de Plaza de Toros en is gratis toegankeijk. Via een grote hal kom je in het eigenlijke museum, een prachtige locatie. Boven de toegangsdeur hangt het hoofd van de stier “Cidrón”. Deze stier was afkomstig van de fokker van Cobaleda en heeft gevochten in de Monumental de Las Ventas. Het is als fokker een grote eer als één van zijn stieren wordt uitgekozen om te vechten. Het is nog een grotere eer als de stier in de arena ook nog eens een goede prestatie heeft neergezet.
Het museum is een hommage aan de stierenvechters van Alicante waaronder Vicente Blau, José María Manzanares, Francisco Antón en Luis Francisco Esplá. In de verschillende nissen vind je de foto’s van de stierenvechters en hun strakke, glanzende pakjes. De pakjes van de matadors zijn te herkennen aan de gouden versieringen. De kostuums van de banderilleros dragen zilveren versieringen. Daarnaast hangen er in het museum ook nog antieke posters, zwaarden, vlaggen, rode capes (muletas) en opgezette stierenkoppen van de stieren die hier gedood werden.
Er is een traplift aanwezig in het museum zodat mensen die minder goed te been zijn ook een bezoek kunnen brengen.
prijs
* gratis
openingsuren
* dinsdag tot vrijdag : 10h30 - 13h30 & 17h00 - 20h00
* zaterdag : 10h30 - 13h30
* gesloten op zondagen, maandagen en feestdagen
contact
* website : www.alicanteturismo.com
* e-mail : museo.taurino@alicante-ayto.es
* telefoon : (+34) 965 217 678
adres
* Plaza de España, Alicante
* GPS : 38°21'07.6"N 0°29'05.0"W - 38.352097, -0.484734
afstand
* Torrevieja : 51 km, 45 minuten
* Guardamar : 40 km, 40 minuten
* La Marina : 30 km, 30 minuten